Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

DC All-In / Absolute Batman i nie tylko

Zaczęty przez Po_prostu_smyk, 20 Lipiec 2024, 01:11:56

Crowridd

Przy okazji wydania drugiego zeszytu będzie reprint pierwszego w wersji Noir, i naprawdę kozacko to wygląda.

Tutaj natomiast Batman Kelley'a Jonesa skojarzył mi się z tym, co widziałem na niektórych kadrach Absolute w internecie. Koła motocyklu trochę jak te z okładki trzeciego druku Dragotty.

Rado

Heh, Jones to naprawdę miał pomysły szalone.

Crowridd

Pierwszy numer - 400 000 sprzedanych kopii. Inicjatywa Absolute ewidentnie się przyjęła, a ja trochę żałuję, że nie zamówiłem numeru pierwszego trochę wcześniej.

Juby

Cytat: Juby w 18 Listopad  2024, 11:35:30Nawet nie wiedziałem, że to ma być ongoing. W takim razie dobrze, że z miejsca wykreśliłem z listy "jestem zainteresowany" :P
Dowiedziałem się jakim "cliffhangerem" kończy się pierwszy zeszyt i cóż... To była dobra decyzja z odpuszczeniem i ode mnie 1/10 bez czytania dla tego "hitu" :)

Nie wiem czy to będzie na temat, ale nie znalazłem bardziej adekwatnego wątku na forum, więc napiszę tutaj - w USA rusza właśnie nowa maksiseria - Batman: Dark Patterns. Historia kryminalna tocząca się w pierwszych latach działalności Batmana (czyli coś co lubię najbardziej) wydana w 12 odcinkach - pierwszy zadebiutuję już w tę środę. Scenariusz: Dan Watters, ilustracje i okładki: Hayden Sherman. Na razie wszystko w tym temacie wygląda dla mnie super, liczę na polskie wydanie w 2026.

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Rado

Oj tak, będzie brane, tylko czemu aż 12 zeszytów? Mam czasem wrażenie, że te historie są za długie. Dla mnie optymalne są trzy zeszyty, ale nie standardowe tylko z Black Label. Takie coś się dobrze czyta, no i na zbiorcze odpowiednio krócej też czekam.

Crowridd

Historie z Batmanem, które mają swoje odrębne Uniwersa są z reguły ciekawe, bo pokazują zawsze inne spojrzenie na dane postacie i jeżeli ktoś to potrafi dobrze napisać, to czapki z głów (Ziemia Jeden, Biały Rycerz). Gorzej, jak pomysłu na komiks w ogóle nie ma (ostatni tom z Murphyverse/Freeze).

Liczyłem, że Absolute to będzie "podkręcony" Biały Rycerz, tzn. tak samo wciągający i równie oryginalny, jednak z "dodatkami". Tu jednak było moim zdaniem trudniej, ponieważ Murphy pozmieniał tylko kilka rzeczy w historii o swoim Batmanie (no tę jedną nawet bardzo - wiadomo), natomiast Snyder wymyślił ją na nowo.

#1 miał wszystko, co mieć powinien - oryginalnego Batmana, ciekawe wątki i chęć sięgnięcia po kolejny zeszyt.

Na plus:

1) Wykorzystanie kostiumu Batmana w walce
2) Charakter Batmana
3) Ciekawie zapowiada się historia osób ze zdjęcia w ramce
4) Wydaje mi się, że takiego Gotham też jeszcze nie widziałem. Ewidentnie najwyższe wieże inspirowane były tymi, które dziś stawia się w Nowym Jorku
5) Pierwsze pokazanie złych charakterów - Maroni i Falcone u Romana - bardzo ciekawy sposób zaprezentowania im członków ich własnej rodziny przez Sionisa + kwestia muzyki w tle.

Na minus:

Chyba nie wyłapałem momentu, w którym
Spoiler
Alfred dowiedział się kim jest Batman
[Zamknij]

Drugi i trzeci zeszyt jeszcze przede mną. Odkładam na święta.