Aktualności:

"Batman. Łowy" od 22 stycznia.

Menu główne

DC All-In / Absolute Batman i nie tylko

Zaczęty przez Po_prostu_smyk, 20 Lipiec 2024, 01:11:56

Po_prostu_smyk

DC potwierdziło, że w październiku wystartuje inicjatywa "DC All-In". Jednocześnie prowadzone będą dwie linie (główna DC Universe i poboczna Absolute), które opowiedzą "kolosalną" historię rozpisaną na dwa lata. W ramach tej inicjatywy:

- W nowej linii wystartuje "Absolute Batman" (Scott Snyder i Nick Dragotta), gdzie Batman zostanie pozbawiony pieniędzy, rezydencji i lokaja.
- Tom Taylor i Mikel Janin przejmą serię "Detective Comics". Skupią się na nowych faktach z narodzin Batmana.
- Tourn Gronbekk i Fabian Mascolo przejmą serię "Catwoman". Selina wróci do Syndykatu, żeby rozwikłać próbę zamachu na nią.
- Dan Watters i Dexter Soy przejmą serię "Nightwing". W Bludhaven rozgorzeje wojna gangów.
- Philip Kennedy Johnson i Javier Fernandez przejmą serię ,,Batman & Robin". Damian będzie szukał swojego "ja", a w Gotham pojawi się przestępca odtwarzający stare zbrodnie.
Mark Waid i Chris Samnee stworzą 12-częściową serię ,,Batman and Robin: Year One", przedstawiającą pierwszy rok współpracy Batmana z Robinem (Dick Grayson). Duo zmierzy się z Generałem, nowym szefem mafii, który w jakiś sposób będzie powiązany z Dentem. 

Więcej informacji o inicjatywie:
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/07/17/dc-all-in-czyli-kolosalna-inicjatywa-dc/
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/07/18/dc-all-in-nowe-zespoly-kreatywne-serii/

Crowridd

Oglądałem zapowiedź tego na żywo i jeśli dobrze zrozumiałem wypowiedź Snydera, to w tomie wprowadzającym do serii, mają być przedstawione te "dwa światy" jednocześnie, gdzie czytanie od prawej do lewej byłoby tym nowym rozdaniem, a na odwrót tym obecnym Uniwersum DC. Fajne.

W Twoim opisie Absolute Batman nie widzę różnicy od tego, co obecnie (w PL przynajmniej) jest u Batmana w ongoingu, ale pewnie chodzi tu o to, że ten nowy Batman będzie bez tych wszystkich rzeczy i Alfreda od początku istnienia.

Mikel Janin na rysunkach w kolejnym regularnym Batmanie - super. Na Taylorze już się raz lekko przejechałem przy The Detective, ale trzymam kciuki.

Juby

Dokładnie tak ma być, w tym Absolute Bruce nigdy nie miał kamerdynera, nie był bogaty, itd. Całkowita reinterpretacja postaci. No i ma być olbrzymem! 198 cm wzrostu (213 cm w kostiumie) i 113 kg wagi! :o Poniżej pierwsze szkice z Comic-Conu:

https://screenrant.com/absolute-batman-size-design-new-alfred/

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Crowridd

Dla mnie bomba, choć sama inicjatywa już trochę mniej. Słuchałem dziś podcastu BatCave i zgadzam się z tym, co powiedział Rado.

Trzymam kciuki i zobaczymy, jak wyjdzie w praniu. Na Atomie można już składać zamówienie na pierwszy zeszyt z Batmanem. Ja chyba poczekam, aż wyda to Egmont.

Btw. Takiego Alfreda jeszcze nie widziałem

MJ

Powiało świeżością, przypomina czasy Ultimate Spidermana itp. Oprócz zmiany koloru włosów Bruca, reszta wzbudza moje zainteresowanie. Kupię z pewnością.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

MysiaParasolka

Pierwszy zeszyt już wyszedł i taka cisza? Mi bardzo siadła ta wersja Gacka, jak się nad tym zastanowić to w kontekście jego misji ma sporo sensu (chociaż nadal ciekawi mnie czy poruszą skąd ma zasoby na swoje zabawki). Świat jest brutalny i przerysowany, interesuje mnie jak zinterpretują kolejne postaci.

Juby

Cisza, bo zainteresowani tym Batmanem być może czekają na polskie wydanie? Ja nim zainteresowany nie jestem, ale np. The Last Halloween też już wydano (pierwszy zeszyt), przejrzałem go tylko online aby sprawdzić jak to będzie się prezentować wizualnie bez Sale'a (jest bardzo dobrze, tylko zaspoilerowałem sobie zakończenie pierwszego rozdziału :P) i zostawiam tak, czekając na to, co wyda Egmont w (zapewne) 2026 roku.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Po_prostu_smyk

Na FB i grupach dość głośno jest o Batmanie. Cieszy pozytywny odbiór tej postaci, do mnie przemawiają zmiany wprowadzone, których są dość wyraźne (i sporo ich) jak na osobne uniwersum.

Swoje opinie spisałem tutaj:
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/10/12/absolute-batman-1-opinia-streszczenie/

Crowridd

Czekam na polskie wydanie - nie mam budżetu, żeby kupować to teraz w zeszytach. Trzeba na czymś te pieniądze na DC przycinać.

@Juby Gdzie przeglądasz te zeszyty online?

Wiem, że ten pierwszy numer zbiera świetne recenzje - wizualnie też sztos. Czekam z niecierpliwością na wydanie Egmontu.

LelekPL

Pierwszy numer fajny. Obawiałem się, że zrobią z niego ekstremalnego Batmana po tym jak widziałem topór, ale widać, że nadal ma swoją moralność co do szacunku do życia.

Ogólnie ciekawe zmiany i chciałbym zobaczyć więcej. Design nadal uważam za okropny, ale jeśli chodzi o ten świat to jest ciekawy i z chęcią przekonam się więcej jak zmiana statusu Bruce'a wpłynie na to jak Batman postrzega przestępców i swoją misję.

Leon Kennedy

Gdy pojawi się polskie wydanie, to na pewno swój egzemplarz zakupię  :D Jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw tych wszystkich zmian  :) Sam kostium za to mocno średni.

Crowridd

No i zamówiłem 3 pierwsze zeszyty z okładkami Dragotty. Ciekawość zwyciężyła.

Rado

Crowridd

Pierwsze 3 zeszyty powinny przyjść do mnie przed świętami, więc jeszcze w grudniu opiszę wrażenia.

Snyder powiedział, że kontrakt na ten ongoing mają z Dragottą podpisany na kilka lat; natomiast obecny ARC jest rozpisany na 5 zeszytów.

Juby

Nawet nie wiedziałem, że to ma być ongoing. W takim razie dobrze, że z miejsca wykreśliłem z listy "jestem zainteresowany" :P

- Morgan Freeman