Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

The Batman (2022) - ogólna dyskusja

Zaczęty przez Smoke, 17 Marzec 2017, 22:08:10

Juby

Cytat: MJ w 23 Czerwiec  2023, 14:17:16można zmierzyć to ilością błędów
Oczywiście, że można. W Batmanie wraz z tą plamą na szyi Jokera jest ich łącznie 90: https://www.moviemistakes.com/film122

W The Batman znaleziono na razie cztery: https://www.moviemistakes.com/film13537

Tylko co z tego? Co mam z nimi zrobić? Zestawić je z czasem trwania filmu, np. 90 błędów / 126 minut Batmana daje mi... dużo błędów? Mało? Średnio? I dlatego mam go ocenić nisko, lub wysoko? Choć nie zwracam na nie uwagi i podoba mi się nie ze względu na małą ilość błędów, czy też za ich brak, tylko ze względu na bohaterów, świat, historię, muzykę, emocje? No nie da się. Tak samo ze zdjęciami - a co jeśli Gieferg też jest po szkole i wie dokładnie to samo, co ty w kwestii tego jak się oświetla, kadruje, itp., ale on uważa, że The Batman ma słabiutkie zdjęcia, które w ogóle mu się nie podobają? Czemu twoja opinia to fakt, a jego w tym przypadku nie? Przemyśl to.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Crowridd

Tak w ogóle to nie była butelka wody w GoT, tylko (opłacony lub nie) product placement Starbucksa.

LelekPL

Kubek kawy był w innej scenie z tego samego sezonu. Był na stole koło Daenerys. Butelka wody była w finale, kiedy wybierano nowego króla.

Crowridd

To o tym nie słyszałem - najwyraźniej żadna marka produkująca wodę nie ma tak silnego brandingu.

Juby

Cytat: Juby w 20 Marzec  2023, 12:30:18Nowa klimatyczna fotka z planu (a przynajmniej ja pierwszy raz się z nią spotkałem):

I z filmu:

W oczekiwaniu na cokolwiek z sequela, wrzucam nowe fotki z planu pierwszej części:

+ kapitalny szkic koncepcyjny do finałowej sceny:

i dwa ciekawe fan-postery:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Leon Kennedy

Całkiem klimatyczne te zdjęcia, a fan-postery rewelacyjne.

Funky

Skoro od premiery minęły ponad dwa lata to postanowiłem napisać jak dzisiaj widzę ten film. Niestety ale wraz z upływem czasu jest coraz gorzej i dzisiaj to tylko dobry film w którym warstwa emocjonalna wynosi okrągłe zero. Nie czułem nic oglądając film Reevesa w którym wszyscy bohaterowie nie potrafią z siebie nic wykrzesać i widzę dzieło piękne (brud i deszcz Gotham, mroczna depresyjna atmosfera) ale nic ponad to. Bruce Wayne to chodzący milczek z jedną miną, Riddler po zdjęciu maski to płaczliwy dzieciak a nie przerażający psychopata a Gordon to tylko policjant. Nawet scena ze snajperami na spotkaniu wyborczym to tylko strzelanina i tyle. Nie będę już rozwodzić się nad samą historią (wątek Waynów i Jokerem) bo oczywiście to tylko potęguję moją coraz gorszą ocenę Batmana. Wielka szkoda bo pod względem wizualnym to arcydzieło ale w środku nie ma nic.

Po_prostu_smyk

Ale film pojawi się za 2 dni na platformie MAX :)
https://prasa.wbdpoland.pl/post/nowosci-w-serwisie-max-1-15-wrzesnia
To jest wątek o filmie, który pojawi się na platformie max.
- Juby

Edit: Bardzo proszę admina o uszanowanie prywatności i nie edytowanie wiadomości bez udzielenia na to zgody - już nie raz do tego piałem. Co więcej, proszę nie wyrywać wiadomości z kontekstu i przerzucać między wątkami, bo odpowiadałem na czyjaś wiadomość, a nie informowałem "od tak".

Juby

Wczoraj powtórzyłem film przed premierą serialu (opinia bez zmian: bardzo go lubię, choć scenariusz od połowy zaczyna niedomagać, a ostatnie dwie sceny należało wyciąć) i fajnie było sobie odświeżyć, bo nie pamiętałem że w jednym ujęciu widać bossa Maroniego, który odegra w serialu jakąś rolę.

Poza premierą na platformie max okazję do powtórki przed Pingwinem da dzisiaj również TVN (o 20:00).

- Morgan Freeman

Crowridd

Od dłuższego czasu chcę kupić płytę z filmem The Batman. Nie chcę polegać tylko na streamingu, gdzie jednego dnia film mam, a drugiego już nie. A chcę ten film mieć na własność i włączyć go niezależnie od tego, czy jest on dostępny online czy nie - w najlepszej jakości. Zależy mi też na dodatkach.

Problem polega na tym, że totalnie się na tym nie znam; tzn. znam podstawowe różnice pomiędzy danymi formatami, ale zatrzymałem się chyba na formacie Blu-ray i dalej już z tematem ciężko.

Temat Audio-CD i pochodnych znam bardzo dobrze. Natomiast jeśli chodzi o film, to ostatnio dotarła do mnie informacja, że film w streamingu ma gorszą jakość niż ten puszczany z płyty 4K. Więc taki jest obraz mojej wiedzy na ten temat.

Polecicie proszę które wydanie tego filmu jest u Was na półce i je polecacie?

Mam odtwarzacz płyt w Xbox One.

Q

Jeśli zależy ci na dodatkach to musisz szukać 2-płytowego wydania blu-ray steelbook, albo 3-płytowego wydania 4K także  steelbook. Pozostałe polskie wydania nie mają dodatkowej płyty z dodatkami (na DVD jest zaś tylko jeden dodatek).
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Crowridd

Dzięki za odpowiedź. 4K wydaje się w takim razie najlepszym wyborem. Musiałbym sprawdzić tylko, czy mój odtwarzacz to odpali.

Ty masz to wydanie?

Q

Mam tylko na BD, więc w kwestii różnicy odnośnie 4K musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej zorientowany w tym temacie.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Sprawa wygląda tak - streaming może pokazywać 4K UHD+DolbyVision, ale zawsze pozostanie tylko streamingiem. Nieraz już przekonałem się, że tabelki i wykresy swoje, a faktycznie w ruchu na moim telewizorze lepiej prezentował się film z płyty (nawet zwykłej Blu-ray), ostatnio chociażby powtarzając trylogię Planety Małp z Andym Serkisem (dwie pierwsze oglądałem na Disney+, trzecią mam na Blu-ray). Dlatego jak najbardziej rekomenduję i zachęcam do kupowania filmów, na których wam zależy na nośnikach fizycznych.

W przypadku The Batman otrzymaliśmy dwa polskie wydania z ekstra-płytą z materiałami dodatkowymi (niestety oba w opakowaniu typu steelbook, za którymi nie przepadam). Poniżej masz do nich linki (na filmoskopie znajdziesz sklepy, w których były sprzedawane, choć bez ofert DVDmax i StarStore.pl - ale z tego co widzę i tak wszędzie są już wyprzedane):
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/23258068
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/23258070 « to posiadam

Mam zwykły tv Sony (nie żaden OLED, QLED, czy miniLED), więc u mnie różnica nie jest aż tak duża, jak mogłaby być, ale na pewno najlepszą możliwą jakość obrazu daje płyta 4K UHD. Widziałem film zarówno z niej, jak i ze standardowego Blu-ray - w obu przypadkach wyglądał znakomicie, nie dostrzegłem znaczącej różnicy (ale już np. przy puszczonym najpierw z płyty UHD, a zaraz po niej z BD ostatnim Bondzie, Nie czas umierać, było widać sporą różnicę na korzyść 4K - choć Blu niczego nie brakuje). Także polecam, ale najpierw sprawdź, czy na Xbox One można odtwarzać płyty 4K, no i musisz albo polować na to wydanie na allegro, albo szukać zagranicznego, w którym również będą wersje pl. Z tego co widzę, Czesi wznawiają to u siebie za 3 dni (te same płyty co nasze, steelbooki też, tylko karteczka do nich będzie po czesku):
https://www.film-game.cz/hledani/the%20batman/

Galapagos u nas pewnie wznowi dopiero przed premierą sequela tak, jak to zrobili w tym roku z Jokerem.

- Morgan Freeman

Crowridd

O, bardzo dziękuję! Wszystko mam w jednym miejscu - wspaniale. Z tego co widzę, to mój Xbox nie obsługuje tych płyt, ale może będę wymieniać na nowszy w przyszłości - lub sam napęd.

Smacznej kawusi życzę na początek tygodnia.