Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

Batman: Caped Crusader

Zaczęty przez Leon Kennedy, 19 Maj 2021, 16:30:12

Juby

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

newtime

Pewnie żeby zrobić coś nowego, mi akurat się podoba. W sensie pingwin już tyle raz był mielony ze ciezko na tym etapie zrobić coś interesującego, zwłaszcza ze sama postać jest dosyć prosta. I tak  pewnie będzie ,to mniejsza zmiana niż, to co zrobił Burton ;D  Ogólnie fajny  design postaci.

Nowy klip
https://www.youtube.com/watch?v=sc83MIHaI-k

Ogólnie pierwsze reakcje  sa bardzo pozytywne. Jest, to Tas ale bardziej dojrzały z bardziej zwartą fabułą, raczej nie będzie to żadna nowa jakośc ale solidny kawał nowego batmana w formie animowanej

Leon Kennedy

Cytat: Juby w 28 Lipiec  2024, 14:04:30Po co? :(

Zapewne zmiana dla samej zmiany...

Zaś serial zbiera bardzo dobre opinie! Skromna ilość, ale jednak warto odnotować i super! Oby tak było dalej.

https://www.rottentomatoes.com/tv/batman_caped_crusader

Juby

Wydaje mi się, że to nie "zmiana dla samej zmiany", tylko jest spowodowana tym, o czym wspominaliśmy już na poprzedniej stronie tematu. No i może to stąd te pozytywne recenzje, za Batman: Woked Crusared :P Przekonamy się jutro (planuję obejrzeć całość, ale nie wiem czy starczy czasu/zapału).

Czołówka serialu:
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

newtime

Cytat: Leon Kennedy w 31 Lipiec  2024, 08:21:14Zaś serial zbiera bardzo dobre opinie! Skromna ilość, ale jednak warto odnotować i super! Oby tak było dalej.

https://www.rottentomatoes.com/tv/batman_caped_crusader

Dla przypomnienia tylko 100 procent na Rootten nie oznacza że serial według recenzentów jest 10 na 10 a jedynie że tyle użytkowników wystawiło mu ocenę pozytywna

Ja bardzo czekam, chociaż nie spodziewam się nic wybitnego, chce dostał tas ale bardziej dla dorosłego widza i będę zadowolony.

Juby

Serial już jest dostępny na polskim PrimeVideo pod tytułem Batman: Mroczny mściciel! Do wyboru wersja z napisami PL, bądź polski dubbing. Zaskoczyło mnie to, że serial oznaczono jako od 18. roku życia (wyżej niż filmy aktorskie). Odcinki trwają po około 25 minut, z pracy wrócę ok. 18:30, więc zobaczę czy zdołam dzisiaj łyknąć całość, czy nie rozłożę tego na dwa dni. Recenzja pewnie już w weekend.

Cytat: newtime w 31 Lipiec  2024, 15:44:49Dla przypomnienia tylko 100 procent na Rootten nie oznacza że serial według recenzentów jest 10 na 10 a jedynie że tyle użytkowników wystawiło mu ocenę pozytywna
Dokładnie. Średnia ocen u wszystkich krytyków to obecnie 7,8/10, u TopCritics 7,2/10, a na Metacritic ma 74/100, co przekłada się na 8/10 w skali IMDb/Filmwebu.

- Morgan Freeman

Leon Kennedy

Cytat: newtime w 31 Lipiec  2024, 15:44:49Dla przypomnienia tylko 100 procent na Rootten nie oznacza że serial według recenzentów jest 10 na 10 a jedynie że tyle użytkowników wystawiło mu ocenę pozytywna

Wiem, pamiętam i zerkam, że tak powiem głębiej 😊 W sumie nic wielkiego to nie zmienia, bo serial jest dobrze oceniany, może nie bardzo dobrze jak wyżej napisałem, ale  na pewno dobrze, o czym świadczy wpis Jubego:

CytatŚrednia ocen u wszystkich krytyków to obecnie 7,8/10, u TopCritics 7,2/10, a na Metacritic ma 74/100, co przekłada się na 8/10 w skali IMDb/Filmwebu

CytatWydaje mi się, że to nie "zmiana dla samej zmiany", tylko jest spowodowana tym, o czym wspominaliśmy już na poprzedniej stronie tematu. No i może to stąd te pozytywne recenzje, za Batman: Woked Crusared :P Przekonamy się jutro (planuję obejrzeć całość, ale nie wiem czy starczy czasu/zapału

Oby ta zmiana znaczyła coś więcej niż tylko 'zróbmy z niego kobitkę, bo tak'. A co do podbijania ocen takimi zagrywkami? To pewnie ktoś mógł się lekko tym sugerować przy ocenach, taki świat, postępowy 😁

Ps: O jejku, źle odmieniłem, no sorki wielkie, Juby. Ciśnienie trochę mi podskoczyło... Hehehe. Właśnie sam miałem posprzątać.

newtime

Obsada polskiego dubbingu
: Szymon Mysłakowski (Batman), Piotr Grabowski (Gordon), Kamil Kula (Harvey Dent), Wojciech Machnicki (Alfred), Przemysław Bluszcz (Rupert Thorne), Kamil Pruban (Flass), Julia Kołakowska-Bytner (Barbara)
Reżyseria: Maciej Kowalski, tekst: Tomasz Kutner, HIVENTY POLAND

Pazura chyba już został emerytowanym batmanem
Ja będę oglądał w oryginale ale jak ktoś obejrzy z dubbingiem, to niech napisze jak wrażenia, być może przy 2 podejściu kiedyś tam się skuszę wtedy ;D 

Juby

Cytat: newtime w 01 Sierpień  2024, 11:33:18Szymon Mysłakowski (Batman)
Czyli ten sam, który dubbingował Batmana w trzecim i czwartym sezonie TAS dla PrimeVideo. <ok>

Ja chyba jednak na pierwszy rzut wybiorę wersję z napisami.

- Morgan Freeman

Leon Kennedy

Zdecydowanie napisy  :D Przy drugim podejściu można obczaić dubbing.

newtime

Cały sezon już za mną. Bardzo przyjemny serial animowany w starym stylu jakich dziś chyba się juz nie robi, ja wychowałem się na podobnej kresce i był to miły powrót do dzieciństwa , nie jest to nic wybitnego ale dostarcza mi dokładnego tego czego chciałem, duży plus za sam klimat, to jest właśnie mój batman jeśli chodzi o stylistkę  oraz za odważne pomysły i nie powielanie dobrze znanych schematów nawet jeśli zmiany nie zawsze są lepsze, to przynajmniej są interesujące. Dla wielu konserwatywnych fanów niektóre postacie oraz relacje mogą być wadą ale mnie się podobały, to zdecydowanie inna postać Wayne niż ten z Tas. Czekam bardzo na kolejne sezony, jestem ciekaw jakich przeciwników wybiorą dalej tym bardziej ze każda postać ma nietypowe podejście i była pewien sposób kimś nowym. Na koniec dodam ze zupełnie mi nie przeszkadzały zmiany typu płeć, kolor skóry itp Wszystko wydawało mi się naturalne nawet jeśli byc może tak nie było. Solidna 8, polecam każemy fanowi batmana, zwłaszcza tymi co stęsknili się za latami 90. 

Crowridd

Pierwszy odcinek za mną. Drugi jutro.

Jestem pod wrażeniem tego, jaki jest tu piękny, mroczny klimat budowany przez muzykę. Historia bardzo na plus - nie ma żenady, dobrze mi się to oglądało, więc ewidentnie trafili  też w starszy TG (u mnie jest 13+, jak coś).
Animacja po premeriowym odcinku tak 6/10 - widać momentami klatki/zacięcia - dziwne...

Głos Brusa i Batmana sztos. Bajka. 10/10.

W oczy rzuca się też ilość postaci innego koloru skóry, niż biały tylko w jednej scenie. Wcześniej tego w DC nie widziałem (nawet w Harley).

To chyba tyle.

Juby

No to ja będę stał po drugiej stronie ogrodzenia. W ostatnich tygodniach obniżyłem swoje oczekiwania, ale i tak nastawiałem się na przynajmniej przyzwoity serial animowany - wczoraj obejrzałem całość (zacząłem przed siódmą, skończyłem przed północą) i niestety jestem rozczarowany. Dla mnie to katastrofa z niewielką ilością zalet, za to z całą masą wad i - owszem - jedną z nich jest "go woke" na chyba każdym możliwym poziomie. Zamiana Pingwina jednak "zmianą dla samej zmiany", która na każdej płaszczyźnie nie ma sensu.

Od lat stronię od wystawiania ocen, ale często robię wyjątki, gdy widzę że jakiś tytuł - moim zdaniem niezasłużenie - zbiera baty, lub uznanie. Dlatego w tym wypadku wystawię ocenę dla sezonu pierwszego: 3/10 (krytycy ponownie pokazali ile warte jest ich zdanie). Obszerną, w większości negatywną recenzję, postaram się napisać do końca dnia i podesłać do @Q, aby max. jutro trafiła na stronę.

- Morgan Freeman

newtime

Cytat: Juby w 02 Sierpień  2024, 08:08:04Od lat stronię od wystawiania ocen, ale często robię wyjątki, gdy widzę że jakiś tytuł - moim zdaniem niezasłużenie - zbiera baty, lub uznanie. Dlatego w tym wypadku wystawię ocenę dla sezonu pierwszego: 3/10 (krytycy ponownie pokazali ile warte jest ich zdanie). Obszerną, w większości negatywną recenzję, postaram się napisać do końca dnia i podesłać do @Q, aby max. jutro trafiła na stronę.

No jednak serial został bardzo ciepło przyjęty nie tylko przez krytyków  także przez fanów, wystarczy wejść na reddit czy nawet nasze forum, to nie ze tak ze ten serial stal się rozczarowaniem dla wszystkich. Mi zmiany kompletnie nie przeszkadzały i jestem trochę już zmęczony narzekaniem wszędzie na kolor skory w różnych produkcjach,to nie tak że meski pingwin spowodował by że ten 1 odcinek był by lepszy czy coś. Tak czy inaczej chętnie przeczytam recenzje i się odniose :)

Juby

Zazwyczaj zmiana koloru skóry postaci też mi nie przeszkadza. No chyba, że stoi w sprzeczności z obraną przez twórców stylistyką świata przedstawionego, jak ma to miejsce w tym przypadku. Zmiana płci kultowej postaci również mi nie musiała przeszkadzać (damski Two-Face w Earth One wypadł bardzo dobrze), o ile byłaby to zmiana, która niesie ze sobą jakiś świeży pomysł na bohatera, a nie pozostaje on tym samym łotrem tylko kobiecą jego wersją, z czym wiąże się wiele nielogiczności... Jak ma to miejsce w tym przypadku x2.

Ale bycie woke to tylko jeden z wielu problemów tego serialu, o czym poczytacie - mam nadzieję - już jutro.

- Morgan Freeman